LEV! blog

 • De Lotus 23 augustus 2021

  Dit blog gaat over de Lotus, het symbool van mijn coachpraktijk. Het verhaal van de Lotus heeft veel raakvlakken met deze tijd. Laat het verhaal van de Lotus je raken en neem het mee op jouw pad.

  Dit verhaal is geschreven door Mangalam Wesseling, zij vertelt precies wat de Lotus ook voor mij betekent:

  De Lotusbloem is een prachtige bloem die symbool staat voor zuiverheid, transformatie en harmonie. Ze wordt ook de Bloem van het Licht genoemd, omdat haar bladeren zich ontvouwen bij zonsopgang en zich weer sluiten bij zonsondergang.

  De Lotusbloem begint haar leven onder water in de modder. Ze bevindt zich in een tamelijk moeilijke situatie, met modder, water, vissen en insecten om zich heen.
  Ondanks deze omstandigheden behoudt de Lotus haar kracht en vindt een weg over, door, onder of langs al deze obstakels. Zo groeit ze, sterker geworden, omhoog door het water met haar steel en een kleine bloemknop. Ze groeit en groeit totdat haar bloemknop boven het water uitstijgt in de frisse lucht, bevrijd van de moeilijke omstandigheden beneden. Dan begint de knop zich te openen en blaadje voor blaadje ontvouwt er zich een prachtige, stralende bloem.

  Ondanks dat ze geboren is in donkere, modderige omstandigheden van waaruit je nooit zou denken dat zulke schoonheid en zulk mooi leven mogelijk is, groeide ze, rees boven tegenslag uit en werd uiteindelijk door datzelfde water schoongewassen toen ze bovenkwam.

  Als de Lotusbloem zich opent zie je geen enkele druppel modderig water. Ze is puur, stralend en mooi.

  De knop van de Lotusbloem symboliseert ons potentieel. De Lotusbloem zelf representeert een ontwaken, religieuze/spirituele groei en bewustwording. De Lotusbloem opent zich naar de zon, zoals onze ontwakende geest die zich op natuurlijke wijze voor warmte, licht, wijsheid, waarheid, liefde en compassie opent.
  De Lotus kan er kwetsbaar uitzien, maar ze staat stevig verankerd onder de oppervlakte van het water.

  Zo groeien ook wij in het leven vanuit de modder naar het licht. Juist door de moeilijke omstandigheden worden we sterker en kunnen we ons blaadje voor blaadje ontvouwen in het licht van ons bewustzijn.
  We zijn de stralende Lotusbloem, alleen zijn we dat onderweg, door pijn, angst, woede, verdriet, soms vergeten. Ik focus me in mijn werk altijd op die kracht in ieder mens, die kracht die in ons allen aanwezig is en die ons naar ons Zijn leidt, bevrijd van blokkades. Die plek in ons vanwaar we vanuit ontspanning kunnen bloeien en stralen.

 • Geluksmomentjes verzamelen 04 juni 2021

  In een tijd als deze kan het soms erg moeilijk zijn om positief te blijven. Wanneer iets niet meer kan of mag wat eerst vanzelfsprekend was, word je je ervan bewust dat je datgene wat zo fijn was voor lief hebt genomen. Voor veel mensen zal dit herkenbaar klinken. Het mooie is, hoe lastig soms ook; het zijn juist de moeilijke dingen in het leven waar we zo ontzettend veel van leren. Zonder schuren geen glans!

  De kunst is om ook dan, wanneer het moeilijk is, je focus te leggen op waar je wel blij van wordt. Hoe klein die momentjes soms ook zijn, ze zijn er altijd. En ook hier geldt: dat wat je aandacht geeft groeit! Iedere dag opnieuw heb jij de keuze: Focus ik op alles wat ‘mis’ gaat of richt ik mijn aandacht op de mooie momenten, die er ook écht zijn, al lijkt het soms heel donker.

  Begin daarom je dag met een paar minuutjes voor jezelf. Voordat je in de actie schiet, even, al is het maar 2 minuutjes, je ogen dicht doen, rustig ademen. Ga met al je aandacht naar een positieve gedachte. Bedenk waar je die dag je aandacht op wil richten. Met welke intentie wil jij deze dag doorgaan. Er zijn 4 intenties die voor iedereen van belang zijn. Wanneer jouw intentie zuiver en oprecht is zal dit je helpen je leven te kunnen leven zoals jij dat wilt.

  • Leef vanuit liefde; wees lief voor anderen maar zeker ook voor jezelf. Probeer niet te oordelen.
  • Leef vanuit vertrouwen; vertrouw erop dat alles precies zo is zoals het bedoeld is. Probeer te kijken naar wat jij kan leren uit de situatie waarin je zit. Vertrouw erop dat het goed komt.
  • Leef met rust in je hoofd en in jezelf; neem de tijd om te ontspannen. Wandelen in de natuur, mediteren. Doe wat goed voor jou is en je zal meer rust ervaren.
  • Leef zonder innerlijke weerstand; accepteer wat is. Leef in dit moment. Niet gisteren, niet morgen. Leef zo veel mogelijk in het nu.

  Zo verzamel je geluksmomentjes. Zo’n klein momentje aan de start van je dag, kan je dag maken of breken. Doe dit ook voor je gaat slapen. Overloop je dag en ga met je aandacht naar die momenten, hoe klein soms ook, waar je dankbaar voor bent. Sluit met die gedachten je ogen. Welterusten!

   

   

   

   

 • Zelfzorg 05 februari 2021

  Het klinkt zo simpel en we zeggen het zo gemakkelijk tegen een ander. Maar voor jezelf schiet het er maar al te vaak bij in: Goed voor jezelf zorgen. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel.

  Wat goed voor jezelf zorgen is, is voor iedereen verschillend. Waar het om gaat is dat het jou energie geeft. We leven in een hele bijzondere tijd. Gezinnen zitten meer op elkaars lip, mensen die alleen wonen zijn nog meer alleen. Ongeacht hoe je situatie is, nu is alles anders en niets lijkt ‘normaal’. Dat kan veel spanning en onrust met zich meebrengen.

  Hoe zorg jij voor jezelf? Wat helpt jou? En als je dat weet, lukt het je dan om die tijd voor jezelf vrij te maken? Wat mij helpt is ‘me-time’ letterlijk in te plannen in mijn agenda. Ontdek wat jij nodig hebt om rust en balans te (her)vinden. Probeer nieuws en social media te beperken tot wat voor jou noodzakelijk is. Zoek contact met mensen waar jij je goed bij voelt, op een manier die voor jullie goed voelt. Laat je niet gek maken door angst. Gebruik je eigen gezonde verstand en vertrouw op jouw onderbuikgevoel.

  Wat ik het aller heerlijkst vind om mijn hoofd leeg te maken is een lange strandwandeling. Heel vaak verlang ik naar zee en strand. Maar nooit stapte ik in de auto om die strandwandeling ‘zomaar’ te gaan maken. Want ach, ik kan hier ook wandelen. Om nou helemaal naar zee te rijden, alleen maar voor een wandeling… Tot ik een paar weken geleden besloot gewoon te gaan. Ik had een vrije dag en ben voor het eerst in mijn leven, helemaal alleen, naar zee gereden. Heerlijk! Ik heb mezelf beloofd dit voortaan vaker te doen.

  Bewust rust nemen of iets doen waar jij ontspanning uit haalt, levert je zo veel op. Of het nou een warm bad is, met een goed boek op de bank, een wandeling in het bos of langs het strand, een meditatie of helemaal iets anders: bottom line is dat datgenen wat jij fijn vindt, jouw accu weer oplaad. Ook, of misschien wel juist, wanneer je thuis werkt en je kinderen online les hebben. Een brake van 10 minuten naar buiten kan al zo’n verschil maken.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Systemisch werk 13 november 2020

  Als we iets mogen leren uit deze bizarre periode waar me met z’n allen in zitten, is het wel dat we allemaal uitgenodigd worden eens even op de rem te trappen. We mogen verstillen, bezinnen, naar binnen keren. Hoe je het ook wilt noemen, we mogen even stilstaan. Stilstaan bij wat er is, stilstaan bij wat we voelen; onzekerheid, angst, vertrouwen. Stilstaan bij wat we belangrijk vinden, wat we echt willen in ons leven.

  Ik zie dit als een uitnodiging van het universum om bewuster te worden. Als je kijkt vanuit een groter geheel, zijn we allemaal met elkaar verbonden. We hebben elkaar nodig. In die verbinding gaat er vaak iets mis. We vinden van alles van anderen, maar ook van onszelf. We oordelen en veroordelen vaak snel, over onszelf, over anderen.

  In familiesystemen is dat niet anders. Je reageert op elkaar vanuit je eigen perspectief, je eigen interpretatie. Dat zorgt meteen voor verwarring. Je vult in wat je denkt wat de ander bedoelt. Er ontstaat gedoe. Soms zelfs ruzie. Terwijl we diep van binnen allemaal verlangen naar verbinding. We willen gezien en geaccepteerd worden om wie we zijn, zeker door je naasten.

  Wanneer er in jouw familie gedoe is, is een familie opstelling een hele mooie methode om zichtbaar te maken waar het schuurt. Het geeft inzichten, verheldering. De syllabus van mijn opleiding “Systemisch Coachen” zegt hierover het volgende: “Opstellingenwerk is een therapeutische methodiek afkomstig van de grondlegger Bert Hellinger. Systemisch werken heeft tot doel de verborgen belemmeringen zichtbaar te maken, verstrikkingen te openen en de orde te herstellen, zodat de liefde weer kan stromen.”

  Met andere woorden: Je gaat ervaren wat er achter het gedrag van jezelf en je naasten schuilgaat. Soms zijn er familiegeheimen, die al generaties lang overgedragen worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die oorlogen hebben meegemaakt. Of families waar incest voorkomt. Wanneer er bijvoorbeeld oorlogs- of incest-geweld speelde in je familiegeschiedenis, zal er ergens in het familiesysteem iemand ‘opstaan’ die gaat protesteren tegen dit onrecht: De orde mag hersteld worden! Onbewust kan iemand ‘dwars’ gedrag vertonen, als reactie op iets wat generaties terug speelde. Zo ook wanneer er bijvoorbeeld in een familie veel autisme voorkomt. Gedrag komt altijd ergens vandaan en wil niet gecorrigeerd worden, maar begrepen!

  Maakt dit verhaal je nieuwsgierig en is er in jouw familie ook onrust, verlopen de onderlinge relaties moeizaam? Dan nodig ik je graag uit voor een familie-tafelopstelling.

 • Werkelijkheid of waanzin… 22 augustus 2020

   

  Waar Corona in het begin zorgde voor meer saamhorigheid lijkt het nu, hoe langer hoe meer verdeeldheid te zaaien. ‘Aan de ene kant’ de mensen die volledig vertrouwen op wat politiek en media ons voorspiegelen en angstig vasthouden aan de maatregelen in de hoop gespaard te blijven van alle ellende. ‘Aan de andere kant’ de mensen die kritisch verder kijken, zelf op zoek gaan naar completere informatie dan wat we vanuit de media krijgen en nadenken over de opgelegde maatregelen, al dan niet het nut daarvan en de gevolgen. Veel te kort door de bocht natuurlijk en veel te zwart/wit om dit zo te stellen, maar dit om de huidige verdeeldheid in onze samenleving te schetsen.

  In dit artikel wil ik graag mijn bezorgdheid uitspreken van wat dit alles doet met ons mensen, op emotioneel en psychisch gebied. Als coach maar vooral ook als moeder en mens maak ik me grote zorgen om ons welbevinden. Mijn grootste angst is dat onze kinderen, die opgroeien in dit ‘nieuwe normaal’, het normaal gaan vinden dat je elkaar niet aanraakt, dat je geen fysiek contact hebt. De schade hiervan wordt naar mijn idee (nog) volledig onderschat. Mensen kunnen niet zonder warmte en liefde van en met elkaar. Iedereen heeft knuffels nodig!

  Begrijp me niet verkeerd, ik ontken zeker niet dat er iets aan de hand is. Er is een nieuw virus. Het Sars-COv-2 virus heeft in 98% van de gevallen een mild beloop. Echter, de maatregelen richten meer schade aan de volksgezondheid aan, dan dat zij goed doen. 78% van alle overleden COVID-19 patienten was 80 jaar of ouder, slechts 0,7% was jonger dan 50 jaar. 70% van de overledenen onder de 70 jaar had een onderliggende aandoening. (Brandbrief Nederlandse artsen 11-08-2020)

  Ik wil niet stellen dat niet ieder mensenleven evenveel waard is, maar laat deze cijfers even op je inwerken…. En stel jezelf dan de volgende 3 vragen:

  • Wat doet angst met jou? Hoe voel je je als je bang bent en hoe functioneer je nog als je door de angst slecht slaapt? Wat als dit gevoel maanden aanhoudt? Wat doet dit met je?
  • Wat voor nieuwe generatie creëren wij als wij onze kinderen leren afstand te houden, liedjes leren “Als je van elkaar houdt, hou dan een beetje afstand!” (NTR SchoolTV)?
  • Wat doet het met mensen, als bepaald wordt dat je je naasten niet meer mag zien, alleen via een scherm? Als daarna bepaald wordt onder welke voorwaarden je elkaar mag zien? Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een instelling wonen of de partner of familie daarvan.

  Lieve mensen, gebruik gezond verstand maar vergeet niet ook je gevoel trouw te blijven!

 • Corona: stralenkrans om een verduisterende zon 29 april 2020

  Corona… Je kan er niet omheen en het lijkt alles te beheersen…

  Hoe is dat voor jou? Hoe gaat het met jou? Voel je vertrouwen, ook al weet je niet hoe het allemaal zal gaan verlopen? Of ben je bang, overheerst de angst?

  Ik zie de paniek om me heen. Ik zie mensen volledig blokkeren en verstijven van angst. We worden overladen met vreselijke berichten. Echter, nergens hoor je dat slechts 80% van alle mensen die met het Covid-19 virus besmet raken enkel lichte verkoudheidsklachten krijgen. Dat betekent dat maar 20% echt ziek wordt en nog eens een klein percentage daarvan in het ziekenhuis terecht komt.

  Begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker niet bagatelliseren. Er is wel degelijk iets gigantisch aan de hand in de wereld. Het is ongrijpbaar, laat zich niet plannen en dat maakt veel mensen angstig.

  Hoe zou het zijn als we nou eens een hele andere blik werpen op corona. Als we deze tijd van zoveel mogelijk thuisblijven, eens zouden zien als een uitnodiging om niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk naar binnen te keren.

  Letterlijk betekent Corona ‘stralenkrans om een verduisterende zon’. Het gaat over hoe jij jouw licht kan laten stralen. Over zelfvertrouwen, over zijn wie je bent.

  Het is een hele heftige tijd waarin we nu leven. Tegelijkertijd is het een hele mooie en bijzondere tijd. Wanneer we ons niet laten leiden door de angst en kunnen kijken naar het totaal, het grote geheel. De hele wereld, met alles wat daarbij hoort. De natuur, de dieren, de mensen.

  Deze tijd laat ons heel goed zien dat alles en iedereen met elkaar in verbinding staat. We zijn geen losse ‘eilandjes’, maar hebben elkaar en alles om ons heen nodig. De natuur herstelt in deze bizarre tijd. Nu we allemaal zoveel mogelijk binnen blijven, worden we uitgedaagd ook figuurlijk naar binnen te gaan. In onszelf te kijken: Wie ben ik? Wat heb ik nodig? Wat heb ik te bieden?

  Deze tijd nodigt ons uit om van ons hoofd naar ons hart te gaan. Van harD werken naar harT werken.

  We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.

  Wanneer je veel angst en onrust ervaart, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag meer rust te creëren in je hoofd en je hart.

 • Welk alternatief kies jij? 28 januari 2020

   

  In onze westerse wereld spreken we van reguliere en alternatieve zorg en hulpverlening. Maar wat betekenen deze termen? ‘Regulier’ is volgens Van Dale ‘regelmatig, volgens orde’. Over ‘alternatief’ zegt Van Dale:

  1. De keus laten tussen twee zaken of mogelijkheden
  2. Anders dan de massa

  Regelmatig, volgens orde. Oftewel; volgens een vast patroon. Er staat niets over een totaalbeeld. Over alle opties bekijken. Er van uit gaande dat een mens meer is dan een in vlees verpakte robot, is het dan niet vreemd, dat we de wetenschappelijke manier van naar mensen kijken regulier noemen en wanneer lichaam, geest en ziel in beeld gebracht worden we dat alternatief noemen?

  Misschien schop ik hiermee sommige mensen tegen hun schenen. Dat is geenszins mijn bedoeling. Ik wil je wel graag prikkelen, wakker maken. Aanmoedigen zelf na te denken hoe dit voor jou voelt, in plaats van uit gewoonte met de massa mee te lopen. Want dat is vaak hoe het gaat. Wij mensen doen heel veel dingen ‘gewoon’ omdat ‘iedereen dat zo doet’ of ‘omdat je het zo gewend bent’… zonder erbij stil te staan waarom we de dingen doen zoals we ze doen. We volgen onbewust de massa en doen onbewust wat we denken dat normaal is of van ons verwacht wordt.

  Nu zeg ik niet dat ik tegen reguliere zorg ben of dat de wetenschap niet deugd. In tegendeel. Ik daag je enkel uit eens breder te kijken. En misschien doe je dat al. Geef jij jezelf de keus hoe je iets wil benaderen? Ga jij op zoek naar alternatieven? Of bewandel jij automatisch het pad wat al uitgesleten is door je voorgangers? En dan heb ik het niet alleen over de gezondheidszorg natuurlijk. Hoe sta jij in het leven? Hoe ga jij om met moeilijke situaties of tegenslagen? Ga je zelf op onderzoek, ben je leergierig, nieuwsgierig, wanneer er uitdagingen op je pad komen? Misschien zit jij heel comfortabel in jouw leven en heb je geen behoefte aan verandering. Misschien gaan de dingen in jouw leven niet zoals je zou willen. Dan nodig ik je graag uit om eens bewuster naar jezelf te kijken. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Ik help je graag op weg jouw eigen koers te ontdekken, bel of mail me gerust voor vrijblijvend advies. Veel plezier op jouw ontdekkingsreis!

 • Trauma’s 14 november 2019

   

  Waar denk jij aan bij het woord trauma? Vaak denken we bij trauma aan hele grote heftige gebeurtenissen. Een ongeluk, een ramp, overlijden. Maar een trauma kan ook ontstaan door ogenschijnlijk kleine of onbenullige dingen.

  Denk bijvoorbeeld aan een kind wat schrikt van een hond die op hem af komt rennen. Denk aan angst voor bijvoorbeeld wespen of spinnen. Hoogtevrees. Of denk aan een geboorte: altijd een traumatische ervaring. Als alles uiteindelijk goed komt, staan we er vaak niet meer zo bij stil, maar iedere gebeurtenis kan aanleiding zijn tot een trauma.

  Iedereen heeft trauma’s, groot of klein. Niet iedereen heeft er last van. Wanneer je merkt dat je (soms) belemmerd wordt door angsten of bepaalde situaties uit de weg gaat is het goed dat eens verder te onderzoeken.

  Wanneer je iets heftigs meemaakt en het wordt niet goed verwerkt in je hersen kan er een blokkade ontstaan. Er is dan een on-afgeronde ervaring. Om dit te begrijpen is het handig te weten hoe gebeurtenissen verwerkt worden in je hoofd. ’s Nachts, als we slapen, verwerken onze hersenen wat we overdag hebben meegemaakt. Wanneer een ervaring te groot is om in een keer te verwerken, kan er een trauma ontstaan: de ervaring is niet afgerond, niet compleet verwerkt, waardoor je hersenen deze ervaring opslaan als ‘onveilig’. Het kan zomaar weer gebeuren, is je nieuwe overtuiging. Je komt in een patroon terecht waarbij iedere keer als er een soortgelijke situatie of ervaring is, je lijf meteen ‘aan’ gaat: Je voelt de spanning stijgen, want dit is niet veilig!

  Vaak blijven mensen onbewust en onnodig met trauma’s rondlopen. Je denkt dat dit gedrag of deze angst ‘nou eenmaal bij jou hoort’, zonder te beseffen wat er onder ligt. En dat is zonde, want er kan zo makkelijk iets aan gedaan worden. Herken jij bij jezelf of je kind angsten voor of in bepaalde situaties, neem dan vooral contact op. Al in een paar sessies kan de lading flink omlaag of zelfs al helemaal verdwijnen. Hoe fijn zou het zijn als we allemaal angst vrij en voluit ons eigen leven kunnen LEVen!

 • Vakantie (ont)stressen? 20 augustus 2019

   

  Wie ooit bedacht heeft dat vakantie alleen maar leuk, gezellig en ontspannend is, heeft waarschijnlijk geen gezin, kinderen of relatie. Natuurlijk kan vakantie heel fijn en ontspannend zijn. Maar dat is niet per definitie zo. In tegendeel. Vakantie is vaak juist een periode dat relaties stuk lopen. Problemen met kinderen ‘ontstaan’. Wat eerst kleine, onopvallende, irritaties leken wordt ineens heel zichtbaar. Je zit meer ‘op elkaars lip’, er is minder structuur en het ‘moet’ vooral gezellig zijn.

  Hoe was jouw vakantie? Wat antwoord je als iemand je die vraag stelt? Grote kans dat je automatisch enthousiast zegt “Oh, heeeeerlijk! En bij jullie?”

  Maar was het ook echt zo heerlijk? Heb je kunnen genieten en ontspannen? Het is heus niet zo dat ‘als de kinderen het fijn hebben het allang goed is’. Soms heb je zelf iets anders nodig, maar ben je zo gefocust op je kinderen dat je niet eens beseft wat nou eigenlijk jouw behoefte is in de vakantie. Ook kinderen hebben last van stress. Het hele jaar door moet er zo veel. De vakantie waar ze zo naar uitgekeken hebben kan overweldigend zijn wanneer je een kind bent wat juist goed gedijd bij regelmaat.

  Wanneer je in een samengesteld gezin leeft ligt het nog ingewikkelder. De nieuwe partners zijn ‘compleet’ wanneer ze met al hun kinderen samen op vakantie gaan. Maar vergeet niet dat deze kinderen nooit compleet zijn. Ze moeten altijd een ouder missen! Dat doet wat met je. De sfeer bij papa is anders dan bij mama. Niet beter of slechter, maar anders. Er zijn andere regels, andere gewoonten, andere ideeën van wat vakantie is. Als kind pas je je aan. Maar ook de ouders voelen de wisseling. Iedere keer als het gezin veranderd van samenstelling is dat voor iedereen opnieuw aanpassen en afstemmen op elkaar. Dat heeft tijd en ruimte nodig. Las je die voldoende in en kun je elkaar laten, dan zal het goed komen. Heb je vooraf gestelde verwachtingen waar je (onbewust) aan vast houdt, dan zal er steeds opnieuw wrijving en spanning zijn. Het goeie nieuws is, dat met de juiste begeleiding ieder gezin een fijne vakantie kan hebben. Wil jij jullie situatie eens bewuster bekijken? Bel of mail me gerust! En geloof me, ook in ons samengestelde gezin gaat het echt niet vanzelf. Ik weet waar ik over praat en ook ik loop regelmatig in dezelfde valkuilen. Maar met de juiste intenties kunnen jullie samen groeien!

 • Lekker puberen 08 mei 2019

  Vorige maand was ik, samen met zo’n 350 andere ouders, bij de theatervoorstelling “Puber in huis? Een toer!”.

  Erg leuk en erg herkenbaar. En tegelijkertijd af en toe ook wel een beetje shockerend. Zo werd benoemd dat roepen of schreeuwen tegen een puber hetzelfde effect heeft als fysieke mishandeling. In het puberbrein wordt het geschreeuw in hetzelfde pijncentrum geregistreerd. Best heftig om te horen voor veel ouders. Nu weten we allemaal dat het niet de bedoeling is te schreeuwen tegen onze kinderen. Maar ouders zijn ook gewoon mensen, die af en toe hun geduld verliezen of een keer een korter lontje hebben. Voor iedere negatieve opmerking die je maakt tegen je puber zijn 3 positieve opmerkingen nodig om te compenseren. Een mooie om eens over na te denken. Want hoe ‘automatisch’ mopper je als je kind weer eens niet luistert. Sta je er ook wel eens bij stil positief gedrag te benoemen als je kind ‘gewoon normaal braaf’ is?

  Een hele mooie omdenker vond ik de vraag: “Hoe was het op internet vandaag?” Stel jij die wel eens aan je puber? Wanneer mijn dochter thuiskomt uit school vraag ik altijd hoe haar dag was. Meestal krijg ik een kort ‘goed’ of ‘gewoon’. Het grootste deel van het leven van een puber speelt zich online af. “Hoe was het op internet vandaag?” klinkt dan ineens als een veel logischere vraag dan “Hoe was het op school vandaag?”

  Al met al een leuke en ook leerzame avond. Mijn puber moet er om lachen als ik haar nu de vraag stel hoe het op internet was. En het leuke is; het werkt echt! Er komt makkelijker een gesprek op gang met je puber.

  Belangrijk is dat de sfeer in huis open blijft. Wil jij dat jouw puber eerlijk is, alles thuis durft te vertellen? Zelfs als het eigenlijk niet mocht of zelfs wanneer het helemaal buiten de perken gaat? Zorg dan dat je openheid en eerlijkheid voorleeft. En natuurlijk hoef (en wil!) je niet alles te weten wat je puber uitspookt. Maar door steeds op een positieve manier in gesprek te blijven, juist datgene te benoemen wat zo fijn is en wat goed gaat, creëer je een sfeer van veiligheid. Wanneer een puber herhaaldelijk negatief aangesproken wordt (Zit je nou wéééér op je telefoon!!!), daalt dat gevoel van veiligheid. Wees dus lekker positief, daar groeit je puber van én het voelt voor jou als ouder ook veel fijner!