De Lotus

Dit blog gaat over de Lotus, het symbool van mijn coachpraktijk. Het verhaal van de Lotus heeft veel raakvlakken met deze tijd. Laat het verhaal van de Lotus je raken en neem het mee op jouw pad.

Dit verhaal is geschreven door Mangalam Wesseling, zij vertelt precies wat de Lotus ook voor mij betekent:

De Lotusbloem is een prachtige bloem die symbool staat voor zuiverheid, transformatie en harmonie. Ze wordt ook de Bloem van het Licht genoemd, omdat haar bladeren zich ontvouwen bij zonsopgang en zich weer sluiten bij zonsondergang.

De Lotusbloem begint haar leven onder water in de modder. Ze bevindt zich in een tamelijk moeilijke situatie, met modder, water, vissen en insecten om zich heen.
Ondanks deze omstandigheden behoudt de Lotus haar kracht en vindt een weg over, door, onder of langs al deze obstakels. Zo groeit ze, sterker geworden, omhoog door het water met haar steel en een kleine bloemknop. Ze groeit en groeit totdat haar bloemknop boven het water uitstijgt in de frisse lucht, bevrijd van de moeilijke omstandigheden beneden. Dan begint de knop zich te openen en blaadje voor blaadje ontvouwt er zich een prachtige, stralende bloem.

Ondanks dat ze geboren is in donkere, modderige omstandigheden van waaruit je nooit zou denken dat zulke schoonheid en zulk mooi leven mogelijk is, groeide ze, rees boven tegenslag uit en werd uiteindelijk door datzelfde water schoongewassen toen ze bovenkwam.

Als de Lotusbloem zich opent zie je geen enkele druppel modderig water. Ze is puur, stralend en mooi.

De knop van de Lotusbloem symboliseert ons potentieel. De Lotusbloem zelf representeert een ontwaken, religieuze/spirituele groei en bewustwording. De Lotusbloem opent zich naar de zon, zoals onze ontwakende geest die zich op natuurlijke wijze voor warmte, licht, wijsheid, waarheid, liefde en compassie opent.
De Lotus kan er kwetsbaar uitzien, maar ze staat stevig verankerd onder de oppervlakte van het water.

Zo groeien ook wij in het leven vanuit de modder naar het licht. Juist door de moeilijke omstandigheden worden we sterker en kunnen we ons blaadje voor blaadje ontvouwen in het licht van ons bewustzijn.
We zijn de stralende Lotusbloem, alleen zijn we dat onderweg, door pijn, angst, woede, verdriet, soms vergeten. Ik focus me in mijn werk altijd op die kracht in ieder mens, die kracht die in ons allen aanwezig is en die ons naar ons Zijn leidt, bevrijd van blokkades. Die plek in ons vanwaar we vanuit ontspanning kunnen bloeien en stralen.