de uitstraling – Voluit LEVen! – Geboortepatronen


Geboortepatronen

Dat ieder mens verschillend is, is algemeen bekend. Ook onze kinderen hebben ieder hun eigen unieke karakter. Soms heb je van die hardnekkige gewoonten of irritaties die steeds terugkomen. Elke keer als je in een bepaald soort situatie komt, begint er een gevoel te borrelen in je buik. Misschien ben je je er al van bewust, misschien ook niet, maar diep van binnen in je lijf weet je; ‘ojee, daar gaan we weer…’

Herkenbaar? Dat noemen we patronen. En heel vaak zijn dat geboortepatronen. Wij hebben allemaal ooit bij onze moeder in de buik gezeten en zijn, na ongeveer 9 maanden, geboren. In de buik wordt de basis gelegd van wie wij vandaag de dag zijn. Tijdens de zwangerschap zijn we letterlijk, via de navelstreng, met onze moeder verbonden. Niet alleen krijgen wij voeding en zuurstof via deze navelstreng. Ook emoties, alles wat jouw moeder voelde tijdens de periode dat ze zwanger was van jou, voelde jij één op één ook. Alleen kon jij als ongeboren baby nog niet het onderscheid maken tussen wat van haar was en wat van jou, jullie voelden nog als één. Allemaal onbewust. Maar wel opgeslagen, in je reptielenbrein, de hersenstam.

Dan, na ongeveer 9 maanden in de veilige buik van je moeder, wordt je geboren. Een geboorte is voor ieder kind een traumatische ervaring. Het is de blauwdruk van wie jij nu bent. Alle emoties en gevoelens die jij tijdens de zwangerschap en jouw geboorte ervaren hebt, liggen opgeslagen in jouw cellen.

Hoe was jouw geboorte? Ken je het verhaal van je geboorte? Kwam je makkelijk ter wereld? Was er hulp nodig? Hoe was de sfeer; was er paniek? Heb je, na de reis door het geboortekanaal, bij je moeder op de buik mogen liggen? Of moest je meteen mee met een dokter?

Misschien ken je het verhaal van je geboorte en de patronen die daar ontstaan zijn. Maar ook wanneer je je geboorteverhaal niet kent, denk eens na over jezelf en jouw kinderen. Heb je bijvoorbeeld een kind wat altijd boos wordt als hij iets moet? Denk dan eens aan hoe zijn geboorte was; was er een rede dat hij er ineens uit moest, terwijl hij er zelf misschien nog niet klaar voor was? Is jouw kind onzeker? Denk dan eens aan de hectiek tijdens of vlak na de geboorte. Vanuit mama’s buik meegenomen worden voelt heel onveilig voor een pasgeboren baby!

Sommige kindercoaches zijn gespecialiseerd in het ontrafelen van deze patronen. Hoe fijn zou dat zijn; een ‘gebruiksaanwijzing’ voor ieder kind!