Familie-check

Hoe is het met je, zo na de carnaval? Hou je van dit feest en heb je je heerlijk laten gaan? Of ontvlucht je al die gekkigheid liever? Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het einde van de schaarste, de winterperiode, werd uitbundig gevierd. Een bijkomend idee hierbij was dat alle overdaad een voorbode was van een goede oogst. Een paar dagen in overvloed eten, drinken, dansen, feesten, gek doen. Alle remmen los. Om vervolgens een periode van 40 dagen sober en ingetogen te leven tot Pasen; vasten! Bij vasten denken we meestal vooral aan minder eten. Maar vasten is ook een tijd van bezinning, naar binnen keren.

We vinden het heel normaal om ons huis, onze spullen en onszelf te onderhouden. Om de paar jaar schilderen we ons huis. Ieder jaar krijgt de auto een nieuwe APK. Als we lichamelijk niet in orde zijn gaan we naar de huisarts. Veel verzekeringen bieden tegenwoordig een gratis gezondheids-check aan. Maar hoe zit het met jullie als gezin? Hoe gezond zijn jullie onderlinge relaties? Begrijpen jullie elkaar? Of is er veel gedoe in huis, nu de kinderen een hele week thuis zijn? Doen jullie wel eens een familie-check?

Deze vastentijd is daarvoor een mooi moment. De focus naar binnen. Tijd om te checken hoe het met ieder van jullie gaat. Want dat wat je aandacht geeft groeit, maar dat wat verborgen blijft gaat juist om aandacht schreeuwen! Dat merk je aan het gedrag. Wanneer er, goedbedoeld, dingen onuitgesproken blijven, gaat dat ‘onderhuids’ zitten ‘broeden’.  Check eens bij jezelf, je partner, je kinderen. Hoe eerlijk en open ben je? Wat laat je weg? Kinderen voelen alles en gaan ‘out-acten’ wat ouders verborgen proberen te houden. Onbewust. Wat heeft ieder van jullie nodig? Worden ieders behoeften gezien? Is er ruimte om alle behoeftes te vervullen? Is er voor iedereen tijd of wordt er vooral geregeld en gezorgd voor en rondom de kinderen? Wanneer er spanningen, irritaties zijn, worden die uitgesproken? Of wordt er veel geslikt om de lieve vrede te bewaren? Hoe gaan jullie hier thuis mee om? Soms raak je het overzicht kwijt. Soms komt er verwarring. Je kind gaat naar de (middelbare) school. Je relatie loopt ineens niet meer zo lekker. Er is gedoe in de familie… Tal van redenen waardoor jullie als gezin uit balans kunnen raken. En dan is een familie-check bij een (kinder)coach heel helpend om alle ‘gedoe’ weer helder te krijgen!