de uitstraling – voluit leven! – Gezinsdynamieken

Gezinsdynamieken.

 

Vroeger leek het simpel. Vader ging werken, moeder was thuis en zorgde voor het huishouden en de kinderen. Ouders bleven bij elkaar, ook als het niet goed ging, want tja, zo was het nou eenmaal…

Vandaag de dag kennen we allerlei soorten gezinnen. 3 op de 10 jongeren groeit niet op in een kerngezin, met vader en moeder. Opgroeien in een samengesteld gezin hoeft helemaal niet voor problemen te zorgen. Ook in kerngezinnen kan het soms behoorlijk ‘stormen’. Het allerbelangrijkste om de rust te bewaren, of je nu een kern- of een samengesteld gezin bent, is bewust zijn van de dynamieken die er spelen. Mensen zijn altijd in beweging, we groeien, we ontwikkelen, we veranderen. In een kerngezin groeien de gezinsleden stap voor stap. Eerst vader en moeder samen, daarna komen er kinderen. Langzaam, van kleins af aan, leer je op elkaar af te stemmen. Maar wanneer ouders besluiten uit elkaar te gaan, verandert er iets in de dynamiek. En als er dan ook nog eens een nieuwe partner komt, mét nog meer kinderen… dan wordt het hard werken voor iedereen om alle dynamieken, bewegingen, op elkaar af te leren stemmen.

De meest gemaakte ‘fout’ (bewust tussen aanhalingstekens), is dat je als samengesteld gezin, een kerngezin wilt zijn. Kinderen van gescheiden ouders hebben ‘de kind-illusie’; ze dromen ervan dat hun ouders ooit wel weer samen zullen komen. Nieuwe verliefde partners met kinderen uit vorige relaties, hebben de ‘kerngezin-illusie’; ze dromen ervan samen met hun kinderen weer één gelukkig gezin te vormen. Natuurlijk kun je met je nieuwe partner en jullie gezamenlijke kinderen een harmonieus gezin vormen. Maar een kerngezin wordt het nooit. Jouw ex partner is namelijk voor jouw kinderen even belangrijk dan jij. Een kind heeft maar één vader en één moeder.

Een fijn samengesteld gezin word je niet vanzelf. Dat gaat in fasen. Vormen jullie een samengesteld gezin en merk je de onrust? Bekijk dan deze fasen eens en bedenk waar jullie je nu bevinden:

Eerst is er de verliefdheid en lijkt alles vanzelf te gaan. Daarna komt een periode dat je nieuwe partner toch niet altijd zo fijn op jouw kind reageert en je stiefkind blijkt ook niet alleen maar leuk. En dan ook nog die exen… De volgende fase is dan ook vooral teleurstelling en frustratie, er zijn bijna dagelijks conflicten. Zoek hulp als jullie hier zitten, een goede gespecialiseerde coach begeleid jullie hier doorheen. Als jullie liefde groot genoeg is, komt de tijd dat jullie, met alle ingewikkelde en emotionele ‘toestanden’ die bij een samengesteld gezin horen, een fijn harmonieus gezin vormen en kunnen genieten van en met elkaar!