De Uitstraling – Voluit LEVen – Rust

Herken je dat; zit je gezellig samen te eten, beginnen de kinderen elkaar te vervelen. Net dat moment van de dag dat jullie even tijd voor elkaar hebben wordt verstoord door ‘lastig’ gedrag. Met de feestdagen voor de boeg, en veel familie-eet-momenten, wil ik graag vertellen hoe dat komt en hoe dat anders kan.

De plek waar iedereen zit aan tafel is van grote invloed op de sfeer tijdens het eten. Hoe dat komt? Als gezin vorm je een systeem. Een systeem wil graag ‘kloppen’. Wanneer een systeem klopt, ontstaat er rust. Hoe zitten jullie nu aan tafel? Vaak zit het jongste kind aan het hoofdeinde, omdat dat handig is, of was, met het helpen bij het eten. Wanneer jullie systemisch in de juiste volgorde gaan zitten ontstaat er meer rust aan tafel. Dit ziet er dan zo uit; met de klok mee, eerst vader, dan moeder, dan oudste kind, tweede kind… en zo verder tot aan het jongste kind. Bij een gezin met 2 kinderen zit moeder aan de linkerkant van vader, aan de lange kant van de tafel. Tegenover moeder zit het oudste kind. Daarnaast, tegenover vader, het jongste kind.

Naast het systemisch kijken (waar ik nog uren over zou kunnen vertellen) is het ook heel helpend om eens kritisch te kijken naar wat we vinden dat ‘moet’. Juist met de feestdagen en alle familie verplichtingen: Ga in jullie eigen gezin eens na wat echt moet. Is er ook ruimte om even niet te moeten? En als er dan heel veel moet, wat is dan de verwachting naar de kinderen toe? Met een hele familie (veel prikkels) lange tijd stil moeten zitten (“We gaan pas van tafel als iedereen klaar is met eten!”) is niet echt een reële verwachting. De meeste kinderen hebben behoefte aan beweging, juist om prikkels kwijt te kunnen, te kunnen verwerken. Plan beweging in! Bedenk een spel, waarbij na iedere gang iemand een (bewegings)opdracht bedenkt. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Staat er kalkoen op het menu? Loop dan allemaal als een kalkoen een rondje om de tafel. Gegarandeerd pret voor iedereen. Wees ook niet te streng en correct. Luister en kijk naar waar jouw kind behoefte aan heeft. Even op schoot bij mama in plaats van ‘aan tafel moeten blijven zitten’ kan veel (kinder)leed voorkomen. Smakelijk eten alvast en fijne feestdagen allemaal!