Vakantie (ont)stressen?

 

Wie ooit bedacht heeft dat vakantie alleen maar leuk, gezellig en ontspannend is, heeft waarschijnlijk geen gezin, kinderen of relatie. Natuurlijk kan vakantie heel fijn en ontspannend zijn. Maar dat is niet per definitie zo. In tegendeel. Vakantie is vaak juist een periode dat relaties stuk lopen. Problemen met kinderen ‘ontstaan’. Wat eerst kleine, onopvallende, irritaties leken wordt ineens heel zichtbaar. Je zit meer ‘op elkaars lip’, er is minder structuur en het ‘moet’ vooral gezellig zijn.

Hoe was jouw vakantie? Wat antwoord je als iemand je die vraag stelt? Grote kans dat je automatisch enthousiast zegt “Oh, heeeeerlijk! En bij jullie?”

Maar was het ook echt zo heerlijk? Heb je kunnen genieten en ontspannen? Het is heus niet zo dat ‘als de kinderen het fijn hebben het allang goed is’. Soms heb je zelf iets anders nodig, maar ben je zo gefocust op je kinderen dat je niet eens beseft wat nou eigenlijk jouw behoefte is in de vakantie. Ook kinderen hebben last van stress. Het hele jaar door moet er zo veel. De vakantie waar ze zo naar uitgekeken hebben kan overweldigend zijn wanneer je een kind bent wat juist goed gedijd bij regelmaat.

Wanneer je in een samengesteld gezin leeft ligt het nog ingewikkelder. De nieuwe partners zijn ‘compleet’ wanneer ze met al hun kinderen samen op vakantie gaan. Maar vergeet niet dat deze kinderen nooit compleet zijn. Ze moeten altijd een ouder missen! Dat doet wat met je. De sfeer bij papa is anders dan bij mama. Niet beter of slechter, maar anders. Er zijn andere regels, andere gewoonten, andere ideeën van wat vakantie is. Als kind pas je je aan. Maar ook de ouders voelen de wisseling. Iedere keer als het gezin veranderd van samenstelling is dat voor iedereen opnieuw aanpassen en afstemmen op elkaar. Dat heeft tijd en ruimte nodig. Las je die voldoende in en kun je elkaar laten, dan zal het goed komen. Heb je vooraf gestelde verwachtingen waar je (onbewust) aan vast houdt, dan zal er steeds opnieuw wrijving en spanning zijn. Het goeie nieuws is, dat met de juiste begeleiding ieder gezin een fijne vakantie kan hebben. Wil jij jullie situatie eens bewuster bekijken? Bel of mail me gerust! En geloof me, ook in ons samengestelde gezin gaat het echt niet vanzelf. Ik weet waar ik over praat en ook ik loop regelmatig in dezelfde valkuilen. Maar met de juiste intenties kunnen jullie samen groeien!