De kunst van lanterfanten

Ken je dat gevoel; je bent de hele dag aan het rennen en toch nooit ‘klaar’? Het lijkt of alles op jou neerkomt. Er is steeds weer ander gedoe…

Wanneer ik naar de natuur kijk verbaast het me steeds weer hoe ver wij westerse mensen hiervan vervreemd zijn. De bomen hebben in de herfst hun bladeren laten vallen. Veel dieren houden een winterslaap. Om in de lente, wanneer de dagen weer langer worden, met hernieuwde energie, weer voluit te kunnen leven. Heel natuurlijk! Deze rust, tijd van naar binnen keren, in jezelf, bezinnen, of hoe je het ook wil noemen, heeft ieder levend wezen nodig om pro-actief en in zijn kracht te blijven. En wat doen wij westerse mensen? Doordenderen! Het hele jaar door. Onze hele samenleving is daarop ingericht. Net na de kerstvakantie, midden in de winter, worden de cito’s afgenomen op de basisscholen. Met een beetje geluk heb jij rond de feestdagen een paar dagen vrij gekregen van je baas om vervolgens weer op de voortrazende trein te springen. Burn-outs komen op steeds jongere leeftijd voor. Zelfs bij basisschoolkinderen….

Hoe was dat, die paar dagen of misschien wel 2 weken vakantie? Even niet(s) moeten? Geen wekker. Lekker lang in pyjama. Het tempo omlaag… Heerlijk? Was er minder gedoe? Hoe ging het met de kinderen?

Lanterfanten is op zich geen kunst. Als ik het woord opzoek in het woordenboek, staat er o.a.: Niks nuttigs doen, rondhangen, luieren, niets doen… En dat is nou juist heel nuttig: Overgeven aan dat waar je lichaam behoefte aan heeft. Luisteren naar ons lichaam. We voelen het wel. Maar we luisteren er pas naar als alles wat ‘moet’ klaar is. Wat nou, als je dat eens zou omdraaien? Wanneer jij voelt dat je rust nodig hebt, neem die dan. Laat datgene wat ‘moet’ even wachten. Maak een wandeling, pak een warm bad of lees een boek. Wanneer jij leert luisteren naar jouw lichaam, zal je merken dat je lichaam veel liever wordt voor jou: Je krijgt meer energie! Dat wat ‘moet’ gaat ineens veel makkelijker, nadat jij jezelf hebt opgeladen. Met een half uur tijd voor jezelf nemen creëer je letterlijk meer ruimte voor al hetgeen wat moet. Probeer het maar!

En als je, net als ik, uitkijkt naar het voorjaar, haal het dan alvast in huis! Dat heb ik vanochtend ook gedaan met deze prachtige tulpen!