De Uitstraling – Voluit LEVen! – Life is what you make it

Life is what you make it…

Terwijl ik met mezelf aan het brainstormen ben over wat ik deze keer zal gaan schrijven, zie ik onze twee katten achter me liggen. “Life is what you make it” staat op het kussen. En daar zit best wel wat in! Vakantie is heerlijk natuurlijk. Maar hoe zou het zijn, als iedere dag als vakantie zou voelen? Hoe zou het zijn, als je dagelijks leven zo leuk was dat je geen vakantie nodig had?

Na de vakantie is het voor de meeste mensen behoorlijk wennen, weer in het ritme van alle dag. De wekker ’s morgens vroeg, brood smeren, naar school, naar het werk… De kinderen moeten wennen aan hun nieuwe juf of meester, een nieuwe klas of misschien zelfs een hele nieuwe school. Dat kan best wel spannend zijn. En als je dan zelf als ouder moe thuiskomt na een werkdag en je kinderen doen ook nog eens vervelend, kan het wel eens gaan botsen in huis…

Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat iedereen nog ongewoon is aan de nieuwe situaties. Wennen betekent namelijk ‘gewoon worden’. En voordat je iets ‘gewoon bent’, gaat er een periode van ‘ongewoon’ aan vooraf. Wanneer iets nieuws goed bij ons past, zijn we het ook eerder ‘gewoon’. Maar wanneer het lang duurt, of iets lijkt maar niet te willen wennen, zou het zo maar eens kunnen zijn dat datgene wat je iedere dag doet helemaal niet zo goed bij je past. En dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Hoe kom jij als ouder thuis van je werk? Heb je nog energie over? Misschien ben je moe maar wel voldaan? Of ben je gewoonweg opgebrand? Wat heb je nodig om aan het einde van de dag nog energie over te hebben? Waar word jij blij van? Ga dat dan doen! Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Wanneer je na een paar weken merkt dat je kind nog steeds moeite heeft met het nieuwe schooljaar, ga dan eens kijken wat er anders kan. Ga met je kind in gesprek. Stel aan de juf of meester voor om eens vaker een ren-rondje te doen. Gewoon tussen de lessen door, even één minuut buiten rennen en weer door met de les. Het klinkt misschien wat ‘ongewoon’, maar probeer het maar eens. Het effect zal iedereen verbazen. Life is what you make it!