De Uitstraling – Voluit LEVen! – Vakantie: Hemels of hel?

Hoe was de vakantie? Heb je kunnen genieten? Opladen? Ging het goed met de kinderen? Misschien ben je voor het eerst met je nieuwe samengestelde gezin op vakantie geweest. Dat gaat meestal niet zo vanzelf als we graag zouden willen, weet ik uit eigen ervaring.

Vakantie is een tijd van rust, bezinning, samenzijn, genieten, opladen. Wanneer je als gezin samen opgroeit, leer je elkaar kennen, stap voor stap. Je weet van elkaar wat ieders gewoonten zijn. Dat papa ’s morgens ná de koffie heel gezellig is. Of dat mama het heerlijk vindt na het eten even een boek te lezen. Dat dochterlief dol is op dingen samendoen, terwijl de zoon juist liever alleen op avontuur gaat…

Wanneer je een nieuw samengesteld gezin bent is dat alles ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Je verlangde al zolang naar rust en harmonie. Je bent weer verliefd, vaak na een lange periode van pijn en verdriet. Je mooie droom van eindelijk weer een gezellige vakantie kan zomaar in duigen vallen, wanneer je niet bent voorbereid op de valkuilen van een stiefgezin. Want stiefvader heeft misschien een heel ander idee van vakantie dan hoe het met papa was. Stiefmoeder heeft leuke vakantie tradities, maar niet dezelfde als mama. De kinderen, die zo fijn samen konden spelen in de weekenden, maken nu alleen maar ruzie…

Herken je dit ook in jullie samengestelde gezin? Heel logisch! Want een fijn samengesteld gezin worden gaat niet vanzelf; het is har(d)t werken. Liefde alleen is niet voldoende om opnieuw de balans te vinden. Om het ‘simpel’ te zeggen heeft een kerngezin één gezinsdynamiek. In een samengesteld gezin kunnen soms wel 5 of meer dynamieken door elkaar lopen; Jij en je nieuwe partner, jullie met zijn kinderen, jullie met jouw kinderen, jullie allemaal samen. Misschien hebben jullie samen ook nog een kind, wat er altijd is? En jullie kinderen varen ook nog mee op de dynamieken bij de andere ouder. Waar dan misschien ook nog stief- of halfbroers of -zussen zijn… Probeer dan nog maar eens steeds opnieuw, bij iedere wisseling, je eigen plek te vinden… Wanneer alles vredelievend gaat lukt dat nog wel. Maar er hoeft maar ‘dit’ te gebeuren en een kind neemt een ‘volwassen-plek’ in, met als gevolg dat jij en je partner niet meer samen als fundament van jullie gezin staan.

Het goede nieuws is dat een goede (kinder)coach jullie daarbij kan helpen. De eerste stap is alle ‘lijntjes’ helder krijgen. Ontwarren van de dynamieken!