Systemisch werk

Als we iets mogen leren uit deze bizarre periode waar me met z’n allen in zitten, is het wel dat we allemaal uitgenodigd worden eens even op de rem te trappen. We mogen verstillen, bezinnen, naar binnen keren. Hoe je het ook wilt noemen, we mogen even stilstaan. Stilstaan bij wat er is, stilstaan bij wat we voelen; onzekerheid, angst, vertrouwen. Stilstaan bij wat we belangrijk vinden, wat we echt willen in ons leven.

Ik zie dit als een uitnodiging van het universum om bewuster te worden. Als je kijkt vanuit een groter geheel, zijn we allemaal met elkaar verbonden. We hebben elkaar nodig. In die verbinding gaat er vaak iets mis. We vinden van alles van anderen, maar ook van onszelf. We oordelen en veroordelen vaak snel, over onszelf, over anderen.

In familiesystemen is dat niet anders. Je reageert op elkaar vanuit je eigen perspectief, je eigen interpretatie. Dat zorgt meteen voor verwarring. Je vult in wat je denkt wat de ander bedoelt. Er ontstaat gedoe. Soms zelfs ruzie. Terwijl we diep van binnen allemaal verlangen naar verbinding. We willen gezien en geaccepteerd worden om wie we zijn, zeker door je naasten.

Wanneer er in jouw familie gedoe is, is een familie opstelling een hele mooie methode om zichtbaar te maken waar het schuurt. Het geeft inzichten, verheldering. De syllabus van mijn opleiding “Systemisch Coachen” zegt hierover het volgende: “Opstellingenwerk is een therapeutische methodiek afkomstig van de grondlegger Bert Hellinger. Systemisch werken heeft tot doel de verborgen belemmeringen zichtbaar te maken, verstrikkingen te openen en de orde te herstellen, zodat de liefde weer kan stromen.”

Met andere woorden: Je gaat ervaren wat er achter het gedrag van jezelf en je naasten schuilgaat. Soms zijn er familiegeheimen, die al generaties lang overgedragen worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die oorlogen hebben meegemaakt. Of families waar incest voorkomt. Wanneer er bijvoorbeeld oorlogs- of incest-geweld speelde in je familiegeschiedenis, zal er ergens in het familiesysteem iemand ‘opstaan’ die gaat protesteren tegen dit onrecht: De orde mag hersteld worden! Onbewust kan iemand ‘dwars’ gedrag vertonen, als reactie op iets wat generaties terug speelde. Zo ook wanneer er bijvoorbeeld in een familie veel autisme voorkomt. Gedrag komt altijd ergens vandaan en wil niet gecorrigeerd worden, maar begrepen!

Maakt dit verhaal je nieuwsgierig en is er in jouw familie ook onrust, verlopen de onderlinge relaties moeizaam? Dan nodig ik je graag uit voor een familie-tafelopstelling.