Zelfzorg

Het klinkt zo simpel en we zeggen het zo gemakkelijk tegen een ander. Maar voor jezelf schiet het er maar al te vaak bij in: Goed voor jezelf zorgen. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel.

Wat goed voor jezelf zorgen is, is voor iedereen verschillend. Waar het om gaat is dat het jou energie geeft. We leven in een hele bijzondere tijd. Gezinnen zitten meer op elkaars lip, mensen die alleen wonen zijn nog meer alleen. Ongeacht hoe je situatie is, nu is alles anders en niets lijkt ‘normaal’. Dat kan veel spanning en onrust met zich meebrengen.

Hoe zorg jij voor jezelf? Wat helpt jou? En als je dat weet, lukt het je dan om die tijd voor jezelf vrij te maken? Wat mij helpt is ‘me-time’ letterlijk in te plannen in mijn agenda. Ontdek wat jij nodig hebt om rust en balans te (her)vinden. Probeer nieuws en social media te beperken tot wat voor jou noodzakelijk is. Zoek contact met mensen waar jij je goed bij voelt, op een manier die voor jullie goed voelt. Laat je niet gek maken door angst. Gebruik je eigen gezonde verstand en vertrouw op jouw onderbuikgevoel.

Wat ik het aller heerlijkst vind om mijn hoofd leeg te maken is een lange strandwandeling. Heel vaak verlang ik naar zee en strand. Maar nooit stapte ik in de auto om die strandwandeling ‘zomaar’ te gaan maken. Want ach, ik kan hier ook wandelen. Om nou helemaal naar zee te rijden, alleen maar voor een wandeling… Tot ik een paar weken geleden besloot gewoon te gaan. Ik had een vrije dag en ben voor het eerst in mijn leven, helemaal alleen, naar zee gereden. Heerlijk! Ik heb mezelf beloofd dit voortaan vaker te doen.

Bewust rust nemen of iets doen waar jij ontspanning uit haalt, levert je zo veel op. Of het nou een warm bad is, met een goed boek op de bank, een wandeling in het bos of langs het strand, een meditatie of helemaal iets anders: bottom line is dat datgenen wat jij fijn vindt, jouw accu weer oplaad. Ook, of misschien wel juist, wanneer je thuis werkt en je kinderen online les hebben. Een brake van 10 minuten naar buiten kan al zo’n verschil maken.