Werkelijkheid of waanzin…

 

Waar Corona in het begin zorgde voor meer saamhorigheid lijkt het nu, hoe langer hoe meer verdeeldheid te zaaien. ‘Aan de ene kant’ de mensen die volledig vertrouwen op wat politiek en media ons voorspiegelen en angstig vasthouden aan de maatregelen in de hoop gespaard te blijven van alle ellende. ‘Aan de andere kant’ de mensen die kritisch verder kijken, zelf op zoek gaan naar completere informatie dan wat we vanuit de media krijgen en nadenken over de opgelegde maatregelen, al dan niet het nut daarvan en de gevolgen. Veel te kort door de bocht natuurlijk en veel te zwart/wit om dit zo te stellen, maar dit om de huidige verdeeldheid in onze samenleving te schetsen.

In dit artikel wil ik graag mijn bezorgdheid uitspreken van wat dit alles doet met ons mensen, op emotioneel en psychisch gebied. Als coach maar vooral ook als moeder en mens maak ik me grote zorgen om ons welbevinden. Mijn grootste angst is dat onze kinderen, die opgroeien in dit ‘nieuwe normaal’, het normaal gaan vinden dat je elkaar niet aanraakt, dat je geen fysiek contact hebt. De schade hiervan wordt naar mijn idee (nog) volledig onderschat. Mensen kunnen niet zonder warmte en liefde van en met elkaar. Iedereen heeft knuffels nodig!

Begrijp me niet verkeerd, ik ontken zeker niet dat er iets aan de hand is. Er is een nieuw virus. Het Sars-COv-2 virus heeft in 98% van de gevallen een mild beloop. Echter, de maatregelen richten meer schade aan de volksgezondheid aan, dan dat zij goed doen. 78% van alle overleden COVID-19 patienten was 80 jaar of ouder, slechts 0,7% was jonger dan 50 jaar. 70% van de overledenen onder de 70 jaar had een onderliggende aandoening. (Brandbrief Nederlandse artsen 11-08-2020)

Ik wil niet stellen dat niet ieder mensenleven evenveel waard is, maar laat deze cijfers even op je inwerken…. En stel jezelf dan de volgende 3 vragen:

  • Wat doet angst met jou? Hoe voel je je als je bang bent en hoe functioneer je nog als je door de angst slecht slaapt? Wat als dit gevoel maanden aanhoudt? Wat doet dit met je?
  • Wat voor nieuwe generatie creëren wij als wij onze kinderen leren afstand te houden, liedjes leren “Als je van elkaar houdt, hou dan een beetje afstand!” (NTR SchoolTV)?
  • Wat doet het met mensen, als bepaald wordt dat je je naasten niet meer mag zien, alleen via een scherm? Als daarna bepaald wordt onder welke voorwaarden je elkaar mag zien? Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een instelling wonen of de partner of familie daarvan.

Lieve mensen, gebruik gezond verstand maar vergeet niet ook je gevoel trouw te blijven!